MISSOULA COUNTY HIGH SCHDOOL

Board of TTustees

MISESOULA, MONTANA

April 7, 1961

Mr., B. I. Wold
Box 84
Seeley Lake, Montana

RearMr, Wold;

Enclosed is a copy of the Attorney General's opinion
dealing with the establishment of a branch high school at
Seeley Lake. All of the trustees sincerely regret that this
avenue of approach seems to be blocked.

You realize of course that the Board of Trustees will
be re-organizing at the April llth meeting, after which I hope
it will be possible to explore other ways of dealing with the
situation. So long as a group of young people faces the
educational handicaps which block the path of the Seeley Lake
students it will be a matter of concern to anyone interested in
education.

I hope that we can meet some time in the not too
distant future to discuss possibilities.

Sincerely yours,

.r‘: 4 el =
"y/.;’%cw. /&
Jop.ri B. Taylor, Chaifman
Board of Trustees
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Volume 29 : Opinion No. 3
SCHOOLS AND SCHOOL DISTRICTS; County High schools, establishment of

branch in another town.

HELD: i, That the board of trustees of a county
high school does not have the authority to
establish a branch of the county high school
in another town or city in the county.

- March 29, 1961

Mr.,Harold J. Pingoneault

County Attorney

Missoula County .
Missoula, Montana .

Dear Mr. Pinsoneault: ;

You have requested my opinion as to whether a county high school may
establish and construct a branch high school at a site within the county, but
separate and at a distance from the present county high school.

The question you present was answered by this office in Opinion No, 6.
Volume 21, Report and Official Opinions of Attorney General, where it was
held:

"The board of trustees of a county high
school has not the authority or power to
establish a branch of the high school in
another town in the county, other than the
town selected at the election creating the
county high school. '

In the above opinicn of this office, it was stated that at the time a county high
school was established, the election specified the location of the county, high
school. . An examination of the several statutes authorizing the establishment
of a county high school reveals that in each instance a distinction was made
between the location of a county high school in a particular city or town and
the site of the school building within that city or town.

The first act of our legislaturé, Substitute House Bill No. 69, Laws of
1899, authorized the establishment of county high schools. :

Section 2 of this act provided for an election submitting the question whether a
county high school shall be established. This statute provides in part as follows:

""The notices shall distinctly specify the
city, town or district wherein it is proposed
to establish said high school. "
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The actual selection of a site for such a high’'schoeol was left to the board
of trustees as Section 13 of the act provides in:part as follows:

"The said board of trustees shall proceed,
as soon as practicable after the appointment
aforesaid, to select at the place determined
by the vote of the county, the best site that
can be obtained and the title thereof shall be
vested in the said county;"

A subsequent enactment of the Legislature, Chapter 29, Laws of
1907, ‘which appears in the Political Code of 1907 as Sections 918-940,
clarifies the manner of holding an election for the establishment of a
county high school. Section 920 provided in part as follows:

B T L S TENEL SR

"The qualified electors shall vote, by ballot,
" for or against the establishment of a county
free high school, and any elector who shall
vote for the establishment of the county free
high school, may vote for not more than one
of the places named upon said ballot as a
candidate for the location of said school."

That there is a distinction between the location of ‘the high school’
and the site is apparent when Section 930 of the Political Code of 1907 is
considered, as this section provides:

"The said Board of Trustees shall proceed, as
soon as practicable after their appointment and
qualification, to select, at the place designated
as the location for the county free high school,

the best site that can be obtained, and the title

thereto, upon securing said site by purchase or
otherwise, shall vest in the county;"

The school laws were codified in Chapter 76, Laws of 1913, and the
above cited sections of the 1907 Codes were repealed. This 1913 statute
authorized the establishment of a county high school and Section 2102 of
Chapter 76, Laws of 1913, required two ballots at the election relating to
the establishment of a county high school. Ballot No.1 submitted the
question as to whether a county high school should be established and
Ballot No.2 submitted the question of a location of a county high school
with the following statement:

"An elector desiring to vote for the location of a
county high school at a certain place shall do 'so by
placing an '"X'" before the name of the place desired
for the location of such school. "

That there was a difference between the location and the site is obvious
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when Subsection 7 (b) of Section 2104 of Chapter 76, Laws of 1913, is considered.
There it was made the duty of the trustees '"To proceed as soon as practicable
after their appointment and qualification, to select at the place designated as
the location for the county high school, the best site that can be'obtained. . ... i,

At the present time there is no method for the creation of'a county
high school as Chapter 148, Laws of 1931 repealed all of the provisions of Chapter
76, Laws of 1913, which granted such power to the people. e )

between location and site is thay}your 55 Lite Sections 751632 and 75-4231, R, C. M,

1947, as amended, and conclude that these statutes authorize a ‘ch"a‘nge of location.
These statutes apply to the selection of a gite within the town or city in which the
county high school is located but do not authorize the selection of a new location of
_the county high school. . R

My reason for calling your ats}%ngie%n to the above statutory distinctions

As was pointed out in the opinion of this office cited above, there is no express
statutory authorization for the establishment of a branch of the county high school.
Our Supreme Court in the case of Schmiedeskamp v. School District 24, 128 Mont.
493, 278 Pac. (2d) 584, cited with approval the holding in McNair v. School District,
87 Mont. 423, 288 Pac.188, 60 A. L. R. 866, and quoted the following:

""The board of trustees constitutes one board of directors
and managing officers of the corporation, and may exercise
only those powers expressly conferred upon them by statute
and such as are necessarily implied in the exercise of those
expressly conferred. The statute granting power must be
regarded both as a grant and a limitation upon the powers of
the board. "

A similar conclusion was reached in the case of Abshire v. School District, 124
Mont. 244, 220 Pac. (2d) 1058, where the court stated:

'""School trustees may lawfully exercise only such powers as
the law confers upon them and the statute granting the powers
must also be regarded as a limitation upon the powers granted."

To permit the establishment of 2 branch county high school some distance
from the county high school, thé location of which was approved by the electors at
the time of the establishment of the county high school, would obviously violate
the authority granted to the trustees by the statutes and also extend the scope of
statutes pertaining to county high schools far beyond what was ever intended.

While it is not now possible to establish a county high school, yet there is
authorization for the establishment of a district high school by any school district
which follows the procedures and meets the qualifications set forth in sections 75-
4138 and 75-4139, R, C. M., 1947.
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The solution to the problem is to establish a district high school
pursuant to Sections 75-4139 and 75-4140, R.C.M., 1947. The division
of your county into high school districts in no way affects the method of
establishing a district high school. High school districts are established
for limited purposes and do not-interfere with or repeal any existing laws
relating to the maintenance and operation of high schools as is specifically
stated in Section 75-4605, R.C. M., 1947.

It is, therefore, my opinion that the board of trustees of a county
high school does not have the authority to establish a branch of the county
high school in another town or city in the county.

Very truly yours
""-‘_?T a V‘K”. ¥ - ). you o

oy 8

FORREST H. ANDERSON
- Attorney General
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