Noxious Weed Short Course Agenda

April 16 - 19, 2012 Loveland, Colorado



The Short Course targets local, state, federal government, and other land managers throughout the western region who desire a better understanding of weed management. This intensive course stresses ecologically-based plant management and includes prevention, cultural, mechanical and chemical plant management, and restoration and revegetation. Classroom, laboratory and field exercises are utilized and the program encourages interaction between instructors and participants. The Short Course benefits those new to invasive plant management and experienced professionals seeking a comprehensive update in western invasive weeds and their management.

Monday, April 16, 2012

3:00 - 4:00 pm		Sylvan Dale Check-in and Registration
4:00 pm	60 min	Pre-Test (Red Ridge Room)
5:00 pm	20 min	Welcome & Introductions - Sandra McDonald (Red Ridge Room)
5:20 pm	30 min	Short Course Introduction - Scott Nissen (Red Ridge Room)
5:50 pm		Twilight Weed Walk
6:45 pm		Dinner

Tuesday, April 17, 2012

7:00 am		BREAŁ	KFAST	
8:00 am	30 min	Ecological Concepts of Integrated Weed Management – George Beck (Red Ridge Room)		
8:30 am	55 min	Principles of Biocontrol – Andrew Norton		
		(Red Ridge Room)		
9:25 am	5 min	BREAK		
9:30 am	55 min	Green Group) Key Weeds of	Blue Group) Weed	
		the West – George Beck &	Identification Tools – Joe	
		Tim Miller (Red Ridge Room)	DiTomaso (remote) (Wagou Wheel)	
10:25 am	15 min	BREAK – morning snack		
10:40 am	55 min	Green Group) Weed	Blue Group) Key Weeds of	
		Identification Tools – Joe	the West – George Beck &	
		DiTomaso (remote) (Wagon Wheel)	Tim Miller (Red Ridge Room)	
11:35 am	5 min	BREAK		
11:40 am	20 min	Wheel of Invasion – Sandra McDonald (Red Ridge Room)		
12:00 pm	60 min	LUNCH – in Dining Hall		
1:00 pm	90 min	Green Group) Sprayer	Blue Group) Restoration and	
•		Operation & Calibration –	Revegetation of Weed	
		Tim D'Amato & Larimer Crew	Infested Areas – Scott Nissen & Terri Schultz	
		(Wilderness Pasture)	(Wilderness Pasture)	
2:30 pm	15 min	BREAK – afternoon snack		
2:45 pm	90 min			
2.45 pm	00 111111	Green Group) Restoration and Revegetation of Weed	Blue Group) Sprayer Operation & Calibration –	
		Infested Areas – Scott Nissen	Tim D'Amato & Larimer Crew	
		& Terri Schulz	(Wilderness Pasture)	
		(Wilderness Pasture)		
4:15 pm	5 min	BREAK		
4:20 pm	25 min	Q&A / Discussion – Managing Western Weeds – facilitated by		
	75	Scott Nissen with other trainers	,	
4:45 pm	75 min	ADJOURN		
6:00 pm	60 min	PICNIC – at Pavilion (weather permitting)		
7:00 pm		Wacky Weed Games		

Wednesday, April 18, 2012

7:00 am		BREAKFAST		
8:00 am	50 min	Hand's on Weed ID with Live Specimens – Tim Miller & George Beck (Red Ridge Room)		
8:50 am	5 min	BREAK		
8:55 am	55 min	General Pesticide Safety – Sandra McDonald (Red Ridge Room)		
9:50 am	15 min	BREAK – morning snack		
10:05 am	55 min	Hand's on Weed ID with Live Specimens – Tim Miller & George Beck (Red Ridge Room)		
11:00 am	5 min	BREAK		
11:05 am	55 min	Herbicide Formulations & Adjuvants – Sandra McDonald (Red Ridge Room)		
12:00 pm	60 min	LUNCH		
1:00 pm	55 min	Green Group) Herbicide MOA – Scott Nissen (Red Ridge Room)	Blue Group) Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller (Wagon Wheel)	
1:55 pm	5 min	BREAK		
2:00 pm	55 min	Green Group) Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller (Wagou Wheel)	Blue Group) Herbicide MOA – Scott Nissen (Red Ridge Room)	
2:55 pm	15 min	BREAK – afternoon snack		
3:10 pm	55 min	Restoration & Monitoring – Terri Schulz (Red Ridge Room)		
4:05 pm	5 min	BREAK		
4:10 pm	50 min	Weed Jeopardy - Sandra McDonald (Red Ridge Room)		
5:00 pm		ADJOURN		
6:00 pm		DINNER – in Dining Hall		
7:00 pm		Plants for Weed ID & Herbicide MOA available for self-study (Red Ridge Room)		
8:00 pm		Optional – Natural History & Geology of Sylvan Dale Ranch – Dave Armstrong (Red Ridge Room)		

Thursday, April 19, 2012

7:00 am		BREAKFAST	
8:00 am	90 min	New Invading Weeds and Early Detection, Rapid Response (EDRR) – George Beck and Tim Miller (Red Ridge Room)	
9:30 am	10 min	BREAK – morning snack	
9:40 am	60 min	Public Awareness of Weeds and Public Concerns – facilitated by Sandra McDonald (Red Ridge Room)	
10:40 am	70 min	Short Course Evaluation & Post-Test – Sandra McDonald (Red Ridge Room)	
11:50 am	10 min	Explanation of Group Activity "Decision Making Process for Implementing Management" – Sandra McDonald (Red Ridge Room)	
12:00 pm	135 min	LUNCH – Working lunch for Group Activity	
2:15 pm	15 min	BREAK – afternoon snack	
2:30 pm	90 min	Present Group Activity (Red Ridge Room)	
4:00 pm		ADJOURN – Safe Travels!	

For those individuals staying Thursday night, dinner and breakfast will be provided in the Dining Hall.