Noxious Weed Short Course

Draft Agenda

April 18 - 21, 2011

Loveland, Colorado



The Short Course will target local, state, federal government, and other land managers throughout the western region who desire a better understanding of weed management. The intensive three-day course will stress ecologically-based plant management and include prevention, cultural, mechanical and chemical plant management, and restoration and revegetation. Classroom, laboratory and field exercises will be utilized and the program will encourage interaction between instructors and participants. The Short Course will benefit those new to invasive plant management and experienced professionals seeking a comprehensive update in western invasive weeds and their management.

Monday, April 18, 2011

3:30 - 5:00 pm	Sylvan Dale Check-in and Registration (Heritage)
5:00 pm	Pre-Test (Heritage)
6:00 pm	Twilight Weed Walk (Heritage)
7:00 pm	DINNER in Dining Hall
8:00 pm	Optional – Natural History of the Sylvan Dale Ranch – Dave Armstrong (Red Ridge)

Tuesday, April 19, 2011

Tuesday, April 19, 2011					
7:00 am		BREA	KFAST		
8:00 am	20 min	Welcome & Introductions – Sandra McDonald (Heritage)			
8:20 am	25 min	Introduction to the Problem (Course Introduction) – Scott Nissen (Heritage)			
8:45 am	30 min	Ecological Concepts of Integrated Weed Management – George Beck (Heritage)			
9:15 am	5 min	BREAK (Heritage)			
9:20 am	55 min	A) Weed Identification Tools – Joe DiTomaso (Red Ridge)	B) Herbicide MOA – Scott Nissen (Heritage)		
10:15 am	15 min	BREAK – morning snack			
10:30 am	55 min	A) Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller (Red Ridge)	B) Weed Identification Tools – Joe DiTomaso		
11:25 am	5 min	BREAK			
11:30 am	55 min	A) Herbicide MOA – Scott Nissen (Heritage)	B) Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller (Red Ridge)		
12:25 pm	60 min	LUNCH –in Dining Hall			
1:30 pm	20 min	Wheel of Fortune			
1:50 pm	55 min	A) General Pesticide Training Sessions – Sandra McDonald (Red Ridge)	B) Application Technology - Bob Wolf (Heritage)		
2:45 pm	15 min	BREAK – afternoon snack			
3:00 pm	55 min	A) Application Technology - Bob Wolf (Heritage)	B) General Pesticide Training Sessions – Sandra McDonald (Red Ridge)		
3:55 pm	5 min	BREAK			
4:00 pm	45 min	Q&A / Discussion – Managing Western Weeds – facilitated by Scott Nissen with other trainers			
		(Heritage)			
4:45 pm		ADJOURN			
6:00 pm	60 min	PICNIC – at pavilion outside of Heritage (weather permitting)			
7:00 pm		Wacky Weed Games (Heritage)			
		Wacky Weed Cames (Hernage)			

Wednesday, April 20, 2011

7:00 am	· y , ,	BREAKFAST	
8:00 am	55 min	A) Key Weeds of the West – Tim Miller &	B) Restoration of Highly Disturbed Areas – Terri
		George Beck (Heritage)	Schulz (Red Ridge)
8:55 am	5 min	BREAK	
9:00 am	55 min	A) Principles of Biocontrol – Andrew Norton (Red	B) Key Weeds of the West – Tim Miller &
		Ridge)	George Beck (Heritage)
9:55 am	10 min	BREAK – morning snack (Heritage)	
10:05 am	55 min	A) Herbicide Formulations & Adjuvants –	B) Principles of Biocontrol – Andrew Norton (Red
		Sandra McDonald (Heritage)	Ridge)
11:00 am	5 min	BREAK	
11:05 am	55 min	A) Restoration of Highly Disturbed Areas – Terri	B) Herbicide Formulations & Adjuvants – Sandra
		Schulz (Red Ridge)	McDonald (Heritage)
12:00 pm	60 min	LUNCH	
1:00 pm	90 min	A) Sprayer Operation & Calibration – Bob Wolf,	B) Restoration and Revegetation of Weed
		Tim D'Amato & Larimer Crew (outside)	Infested Areas – Terri Schulz (outside)
2:30 pm	15 min	BREAK – afternoon snack (outside??? or Heritage)	
2:45 pm	90 min	A) Restoration and Revegetation of Weed	B) Sprayer Operation & Calibration – Bob Wolf,
		Infested Areas – Terri Schulz (outside)	Tim D'Amato & Larimer Crew (outside)
4:15 pm	5 min	BREAK	
4:20 pm	40 min	Weed Jeopardy (Heritage)	
5:00 pm		ADJOURN	
6:00 pm		DINNER – in Dining Hall	
7:00 pm		Plants for Weed ID & Herbicide MOA available for self-study (Heritage)	
8:00 pm		Optional – Geology of Sylvan Dale Ranch – Dave Armstrong (Red Ridge)	

Thursday, April 22, 2011

7:00 am	•	BREAKFAST	
8:00 am	55 min	Participant Choice – New Invaders, Emphasizing Early Detection Rapid Response (EDRR)	
0.55	-	programs – Tim Miller & George Beck (Heritage)	
8:55 am	5 min	BREAK	
9:00 am	30 min	Participant Choice – Aquatic Weeds – Scott Nissen (Heritage)	Participant Choice – Measuring Impacts – Terri Schultz (Red Ridge)
9:30 am	10 min	BREAK – morning snack (Heritage)	
9:40 am	45 min	Considerations for Riparian Weed Management - Russian olive and tamarisk – Scott Nissen (Heritage)	
10:25 am	25 min	Public Awareness of Weeds and Public Concerns – Sandra McDonald (Heritage)	
10:50 am	70 min	Short Course Evaluation & Post-Test – Sandra McDonald (Heritage)	
11:40 am	20 min	Explanation of Activity and break into groups – "Decision Making Process for Implementing Management" – Sandra McDonald (Heritage)	
12:00 pm	135 min	LUNCH – Working lunch for Group Activity (Heritage)	
2:15 pm	15 min	BREAK – afternoon snack (Heritage)	
2:30 pm	90 min	Present Group Activity (Heritage)	
4:00 pm		ADJOURN – Safe Travels!	

For those individuals staying Thursday night, dinner and breakfast will be provided in the Dining Hall.

The Organizing Committee built the final agenda based on a pre-course survey of the registered participants to assess specific areas of participant interest.

Noxious Weed Short Course

Trainers
April 18 - 21, 2011
Loveland, Colorado



Course Coordinator: Sandra K. McDonald, Pesticide Education Specialist, Mountain West PEST Lead Trainer: Scott Nissen, Extension Weed Specialist, Colorado State University (CSU)

Course Assistant: Janet Hardin Research Associate, CSU

Trainers: George Beck – Weed Identification & Management, CSU Extension Weed Specialist

Tim D'Amato -- Application Equipment & Calibration, Larimer County Weed District Manager

Joe DiTomaso – Weed Identification & Management, University of California Davis

Bobby Goeman -- Application Equipment & Calibration, Larimer County Weed Specialist

Tim Miller – Weed Identification & Management, Washington State University, Weed Specialist

Sandra McDonald – Applicator Safety; Labels; Formulations; Public Perception, Mountain West PEST

Scott Nissen – Herbicide Mode-of-Action & Symptomology; Restoration, CSU Weed Specialist

Andrew Norton – Weed Biocontrol, CSU Entomologist

Terri Schulz – Restoration and Revegetation & Management Planning, Ecologist, The Nature Conservancy

Bob Wolf – Application Technology, Kansas State University

Special Guest Trainer: Dave Armstrong, Resident Naturalist Sylvan Dale Guest Ranch