
       

The Official Rules for League Sand Volleyball at Cozzie’s Tavern and Grill 

Rule 1: Facility  

A. All games will be played in the Cozzie’s Recreation Sand Volleyball court.  

B. Outside Alcohol is not permitted inside the Property Lines.  

Rule 2: Player Eligibility  

A. All players MUST fill out a waiver before the FIRST game of the League. 

B. All players PARTICIPATING MUST BE ATLEAST 21 YEARS OLD. 

Rule 3: Team Composition 

A. FOUR PLAYERS MUST BE PRESENT to start a match. Players may be inserted 

upon arrival.  

B. Player combinations can be in any form as long as there are AT LEAST 2 

FEMALES on the court at ALL TIMES. 

C. ROTATION: ALL players that are participating in the set/match MUST rotate 

when their team gets the ball back to serve. 

a. If a player sits out of a rotation, they must sit the rest of the set. 

b. The ONLY time this doesn’t take effect is when a team must rotate to 

have at least 2 females on the court.  

c. THERE IS NO ROTATING BETWEEN THE FRONT AND BACK ROW. 

Players may rotate with their teammates as long as it’s after a serve 

and in the respective rows.  

Rule 4: Ground Rules 

A. Matches will be officiated. This is a BAR LEAGUE and we are here to HAVE 

FUN! But we also want the Leagues to be officiated fairly.  

a. Competitive competition is fun, Over-competitiveness and over-

reactions are not. If a player gets out of hand, they will be asked to 

leave the court for the rest of their team’s match.  

b. That means under no circumstances is one allowed to; kick or throw 

the ball at the other team, curse or swear at the other team or 



official. Reinforcing that this is a BAR LEAGUE and we’re here to have 

FUN!!  

B. Each match will begin on deciding which team gets to serve and or choose 

which side they would like to defend. This will be decided by a one-and-done 

“Rock-Paper-Scissor-SHOOT!” (On 4…)  

a. The winning team will then determine if they would like to serve first 

or choose the side they would like to defend.  

b. After each set teams will switch sides and serves. 

C. Sets ONE and TWO will be played to 25 points, rally scoring, with a cap of 30 

points. Set THREE will be played to 15 points, with a cap of 20 points. Sets 

must be won by TWO points unless the cap is met. (EX: 30-29 or 20-19) 

a. Match format is set to a Best-2-of-3 Sets.  

b. If a match comes to a third set, a member from each team will come 

forth for another “Rock-Paper-Scissor-SHOOT!” (On 4…) to determine 

the side and the serve.  

D. The Serve: The player serving the ball may stand at any area within the back 

of their side of the court, as long as they are standing on the back-restraining 

line.  

a. There are no restrictions on how a player may serve the ball as long 

as the ball is hit, not thrown or pushed.  

b. A ball that makes contact with the net and continues over constitutes 

as a LEGAL serve. 

c. Players CAN NOT ATTACK A SERVE. Players are allowed to set a serve 

or return a serve as long as they are 3 feet away from the net and use 

TWO HANDS.  

E. ANY player may make contact with the ball with ANY part of their body, 

above or below the waist. Except on serving. (i.e. teamusa.org official rule 

book: “Ever since the doubles game was created, digging with your whole 

body has been permitted. The intent is to increase the chances to save the 

ball, with a kick or leg dig or whatever the player can save. Any contact is 

legal unless its (A.) a double on the 2nd or 3rd hit or (B.) a prolonged contact 

on any hit.”  

F. There is no order or gender restrictions of how many times in which the ball 

can be hit. (EX: no Boy – Girl – Boy rule) 

G. A ball touching any part of the boundary line is in. 

H. It is permissible to run out of bounds and play a ball. 

I. Players are not permitted to scoop, hold, or throw the ball. The ball must not 

visibly come to rest on the player’s hands, fingers, or any other part of the 

body. 



J. A player shall not make successive contacts of the ball unless he/she has 

blocked a spike at the net. One person may play the ball twice during a volley 

but not twice in succession.  

K. A ball, other than a serve, may be recovered from the net provided the 

player avoids contact with the net and does not catch or hold the ball.  

L. Contact of the ball during BLOCKING action does NOT count as one of the 

three team hits. 

M. The ball MUST ALWAYS be returned over the net by the third contact, unless 

a block is the initial contact in which case the ball must be returned by the 

fourth contact.  

 


