NANCY ORDOWSK]
Chairman
LD 23 Republican Committee
8776 E. Shea Blvd.
Suite 106-341
Scottsdale, AZ 85260

December 15, 2016

Robert Graham

Arizona Republican Party
3501 North 24th Street
Phoenix, AZ 85016

Dear Robert,

This letter is being sent to you in response to your letter of December 9, 2016 regarding the recent
election of the state committee nominees from LD23. Your expression of concern about the rights of our
precinct committeemen is delightful but unnecessary.

As to the “dozens of credible complaints” that you have allegedly received, please provide an
exact number and unredacted copies of each complaint for my review so that | may properly address each
bona fide complaint. | am sure that you have retained your usual impeccable records concerning matters
of this sort and can easily and promptly provide such information.

However, as an overall point regarding your concerns, ARS §16-825 stipulates that “state
committeemen shall be chosen at the first meeting of the county committee from the committee's
elected membership.” Hence, the election of state committeemen is a county function and is beyond the

oversight of the AZ GOP. You have no authority in this matter.

E-mail
As to your concern that insufficient notice of our organizational meeting was provided to our PCs,
[would respectfully point out that Section VI(6) of the District 23 Republican Committee Bylaws (the “LD23
Bylaws”) expressly requires that “[a]n official call to meeting and a proxy form shall be sent to each

elected PC by e-mail (with confirmed receipt)...a minimum of ten (10) days prior to the Organizational

Meeting.” There is no exception in our by-laws for the use of the United States Postal Service for



notification of elected PCs for whom we have e-mail addresses.  Notice to our elected precinct
committeemen was in fact e-mailed prior to the beginning of the 10-day notice period and was
simultaneously mailed by USPS to newly elected PCs for whom no e-mail address was available. Whether
the receiving PC acted on the notice is not relevant to your concerns.

| would also point out that Definition #13 of the MCRC bylaws (the “County Bylaws”) expressly

lll i

shall mean mail or mailed by postal service or email.” Further, Section 1C

states that the term “mai
expressly states that the Secretary of the MCRC shall “mail” written notice prior to the statutory meeting.
Hence, the MCRC permits e-mail notice to the county statutory meeting.

Further, Section IlI(A)(2) of the Arizona Republican Party Bylaws is required to “mail” notice 10
days prior to the state statutory meeting, but does not define “mail” to preclude e-mail. Hence, there
is no indication that the use of e-mail for this purpose is, or ever was, improper at the AZGOP level.

Furthermore, the Definitions section of the Arizona Revised Statutes does not define the term
“mail” to be limited only to mail via the United States Postal Service. Nor is there any court precedent in
the State of Arizona that restricts the term “mail” to necessarily mean only mail via the United States
Postal Service.

Therefore, because the LD23 Bylaws require e-mail, the County Bylaws permit the use of e-mail,
and because both of the State Bylaws and the Arizona Revised Statutes do not proscribe the use of e-mail
for notice for organizational meetings, the use of e-mail for notification is proper. In fact, the MCRCis e-
mailing the notice for their January meeting. Hence, your concern about this issue is thoughtful but
completely wrong. Itis merely your opinion.

Further, given your apparently heartfelt concern for the rights of our precinct committeemen, |
am sure you would not have been remiss in your duties and overlooked an unlawful or an unfair bylaw at
the county and district level for so long. | would hate to think that you were asleep at the switch if the
use of e-mail was in fact improper, which it is not.

Unless you can provide me with controlling legal authority to support your diktat that the use of
e-mail for notification of an Organizational Meeting is unlawful, you should not worry yourself about your
dropping the ball here concerning our bylaws. Any complaints concerhing the use of e-mail for notification

are clearly invalid and may be disregarded.

Proxies

In regard to the use of proxies, Section (VIII)(1) of the LD23 Bylaws expressly states that PCs may

vote by proxy for state committeemen. Sub-section VIII{4)(C)(2) states “that nominations from the floor



shall be entertained (any such nominee shall be present).” Hence, the LD23 Bylaws provide for voting
by proxy but do not provide for nominating PCs by proxy when the person being nominated is not present.
This provision of our bylaws was the specificintent of the PCs of LD23 when the LD23 Bylaws were adopted
in May 2015. [t was adopted in order to curb the improper practice of nominating PCs that did not want
the position and were not present to object. [f you want the position, you must be present to make your
case.

In our Organizational Meeting this month, one PC moved to place his absent wife’s name in
nomination via her proxy. The Chair ruled the motion violated the above discussed sections of the LD23
Bylaws. The movant appealed the decision of the Chair and was soundly defeated by a near unanimous
standing vote by the body of 202 PCs present in person or by proxy. Contrary to your assertions, this
matter was handled properly and professionally.

Further, the County Bylaws provide the PC’s shall meet, nhominate, and vote by proxy. However,
The County Bylaws are silent as to whether one PC may nominate a non-present PC from the floor by
virtue of the absent PC’s proxy. Given that the County Bylaws are silent, Robert’s Rules of Order, Ch. 13,
§45 (11 ed.) states a proxy is for voting only.

Furthermore, Section llI(E) of the State Bylaws refers only to state committeemen and does not
address this issue. However, Section [lI(E) gives state committeemen the ability to merely vote by proxy.
It does not give a proxy-holder, the ability to nominate the proxy giver to office from the floor. In fact,
the approved proxy form included in the State Bylaws expressly gives the proxy-holder only the right to
vote for the proxy-giver. It does not even imply that the proxy holder can nominate the absent proxy-
giver from the floor.

Because the County Bylaws are silent as to whether a proxy holder may nominate an absent party
from the floor, LD23 retains the right to make that restriction in order to curb known proxy abuses that
have been experienced in past elections across the state. In fact, Section IV(E) of your own State Bylaws
go even further and completely prohibit nominations to fill vacancies on the National Committee from
the floor. Hence, restrictions are not improper by your own bylaws. Since all proxies were counted in the
LD23 vote for properly nominated state committeemen, there was no faultin the LD23 election procedure
either.

Further, [ would point out that the LD23 Bylaws were adopted in May 2015. | would hate to think
that you were asleep at the switch concerning this issue for 18 months and that your sudden epiphany
here is again belated. Unless you can point to any legitimate controlling legal authority, other than your

opinion that requiring persons nominated from the floor to be physically present is unlawful, you should



again not worry yourself about your dropping the ball here also. Any complaints along these lines are

clearly invalid and may be disregarded.

Filling of Vacancies

in regard to filling vacancies of state committeemen in counties with populations over 500,000,
Section [l (C) of the State Bylaws gives the State Chairman the power to fill these vacancies but only with
the consent of both the current chairman of LD23 and the current Chairman of the MCRC. [ hereby deny
my consent to any replacement chosen by the State Chairman for State Committeemen from LD23 unless

itis received from me in writing.

In conclusion Robert, | respectfully submit that the AZGOP chairman does not have the authority
to void any LD election, particularly by fiat and without investigation and due process. Please cite me
controlling legal authority to the contrary. The entire AZ GOP would be interested to learn how or where
you might have stumbled across this imperial power. Even if you had acquired these powers by virtue of
a pen or by phone, you have not reviewed our records or even provided LD23 an opportunity to rebut
your “dozens of complaints,” which | demand to see unredacted. The utter lack of due process and the
ex post facto proclamation here is appalling. It resembles a Democrat Party junta and suggests that you
have an ulterior motive. | wonder what that motive could be? Please explain.

Further, your suggested new election would necessarily have to be held outside the statutory
window pursuant to ARS §16-823 and therefore would violate state Jaw. This has been confirmed by the
County Chairman. Thus, you are in fact suggesting in your letter that LD23 should violate state law. On
the contrary, LD23 has followed the law. What were you thinking?

Based on the combined Bylaws of the LD23, the MCRC, the AZGOP, and the Arizona Revised
Statutes, the election at LD23 of state committeemen nominees was conducted properly. Notice was
served prior to the 10-day point by e-mail to established PCs and by USPS mail to those that were new or
for whom e-mail addresses were not available. Our elections are governed by our bylaws. Our elections
are neither governed by your bylaws nor based upon your unsupported allegations or opinions.

As to the nominations from the floor, the LD23 Bylaws expressly do not permit nominations from
the floor when the person being nominated is not present to confirm that they want the post or are willing

to carry out the duties thereof. The MCRC Bylaws and AZGOP Bylaws only address voting by proxy and

do not address nominating PCs from the floor that are not present. A proxy is NOT a general power of



attorney, only a limited power of attorney to cast a vote. No votes by proxy were disallowed and you did
not allege so.

Because you have no personal authority to disenfranchise 119 properly nominated state
committeemen, because you have presented no evidence of any of the “dozens of complaints” that you
merely allege even exist or are credible, and because you have not even feigned to have engaged in any
sort of due process to establish any facts, you cannot nullify our election. Nor can you appoint
replacements without my consent and that of the MCRC Chairman. Hence, | reject your letter of
December 9, 2016 as baseless and will proceed to submit our state committee nominees to the MCRC for
certification.

In view of the facts, bylaws and statutes discussed above, please immediately provide me with a
Jetter rescinding your letter of December 9, 2016, acknowledging that the LD23 election of state
committeemen was in fact valid, and acknowledging that none of you, your officers, your committee
chairmen or any other agent of yourself or the AZGOP will interfere with the credentialing, seating or
voting of the LD23 nominees for state committeemen elected December 1 for state statutory meeting.

As always, | am looking forward to seeing you in January.

Best Regards,

Nancy Ordowski
Chairman
Legislative District 23



