### 2013 Western Invasive Weed Short Course

Agenda

April 15 - 18, 2013 Loveland, Colorado



The Short Course will target local, state, federal government, and other land managers throughout the western region who desire a better understanding of weed management. The intensive three-day course will stress ecologically-based plant management and include prevention, cultural, mechanical and chemical plant management, and restoration and revegetation. Classroom, laboratory and field exercises will be utilized and the program will encourage interaction between instructors and participants. The Short Course will benefit those new to invasive plant management and experienced professionals seeking a comprehensive update in western invasive weeds and their management.

#### Monday, April 15, 2013

3:00 - 4:00 pm		Sylvan Dale Check-in and Registration (HERITAGE)	
4:00 pm	60 min	Pre-Test (Heritage)	
5:00 pm	20 min	Welcome & Introductions - Sandra McDonald (HERITAGE)	
5:20 pm	30 min	Introduction to the Problem (Course Introduction) – Tim Miller (HERITAGE)	
5:50 pm	5:50 pm Twilight Weed Walk (HERITAGE)		
6:45 pm		DINNER – in Dining Hall	

# Tuesday, April 16, 2013

7:00 am		BREAKFAST	– in Dining Hall	
8:00 am	15 min	Welcome to Sylvan Dale (Heritage)		
8:15 am	60 min	Key Weeds of the West – Tim Miller & George Beck (HERITAGE)		
9:15 am	5 min	BREAK		
9:20 am	30 min	Introduction to Weed Identification – Sandra McDonald & Janet Hardin (HERITAGE)		
9:50 am	15 min	BREAK – morning snack		
10:05 am	60 min	Green Group - Hands-on Weed ID with Live Specimens – Tim Miller & George Beck (HERITAGE)	Blue Group - Weed Identification Tools – Joe DiTomaso (remote) (RED RIDGE ROOM)	
11:05 am	10 min	BREAK		
11:15 am	60 min	Green Group - Weed Identification Tools – Joe DiTomaso (remote) (RED RIDGE ROOM)	Blue Group - Hands-on Weed ID with Live Specimens – Tim Miller & George Beck (HERITAGE)	
12:15 pm	60 min	LUNCH – in Dining Hall		
1:15 pm	90 min	Green Group - Sprayer Operation & Calibration – Tim D'Amato, Bobby Goeman & Larimer Crew	Blue Group - Restoration & Revegetation of Weed Infested Areas – Terri Schultz & Andrew Kniss	
2:45 pm	15 min	BREAK – afternoon snack (at Daddy Jay's)		
3:00 pm	90 min	Green Group - Restoration & Revegetation of Weed Infested Areas – Terri Schulz & Andrew Kniss	Blue Group - Sprayer Operation & Calibration – Tim D'Amato, Bobby Goeman & Larimer Crew	
4:30 pm	90 min	ADJOURN		
6:00 pm	60 min	PICNIC – at Daddy J's Pavilion (weather permitting)		
7:00 pm		Wacky Weed Games – Daddy J's & Heritage		

# Wednesday, April 17, 2013

7:00 am		BREAKFAST – in Dining Hall		
8:00 am	60 min	Principles of Biological Control – Andrew Norton (HERITAGE)		
9:00 am	5 min	BREAK		
9:05 am	60 min	Public Awareness of Weeds and Public Concerns – Sandra McDonald (HERITAGE)		
10:05 am	15 min	BREAK – morning snack		
10:05 am	55 min	New Invaders- George Beck & Tim Miller (HERITAGE)		
11:00 am	5 min	BREAK		
11:05 am	55 min	Herbicide Label Exercise – Sandra McDonald (HERITAGE)		
12:00 pm	60 min	LUNCH – in Dining Hall		
1:00 pm	60 min	Green Group - Herbicide MOA – Andrew Kniss (RED RIDGE ROOM)	Blue Group - Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller (HERITAGE)	
2:00 pm	10 min	BREAK		
2:10 pm	60 min	Green Group - Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller (HERITAGE)	Blue Group - Herbicide MOA – Andrew Kniss (RED RIDGE ROOM)	
3:10 pm	15 min	BREAK – afternoon snack		
3:25 pm	55 min	Pesticide Jeopardy – Sandra McDonald (HERITAGE)		
4:20 pm	5 min	BREAK		
4:25 pm	35 min	Q&A / Discussion – Managing Western Weeds – facilitated by Tim Miller with other trainers (HERITAGE)		
5:00 pm		ADJOURN		
6:00 pm		DINNER – in Dining Hall		
7:00 pm		Plants for Weed ID & Herbicide MOA available for self-study (HERITAGE)		
8:00 pm		Optional – Natural History & Geology of Sylvan Dale Ranch – Dave Armstrong (RED RIDGE ROOM)		

## Thursday, April 18, 2013

7:00 am		BREAKFAST – in Dining Hall	
8:00 am	60 min	Ecology of the Invasion – Tim Miller (HERITAGE)	
9:00 am	5 min	BREAK	
9:05 am	60 min	Weed Management Issues – George Beck (HERITAGE)	
10:05 am	15 min	BREAK – morning snack	
10:20 am	70 min	Short Course Evaluation & Post-Test – Sandra McDonald (HERITAGE)	
11:30 am	30 min	Explanation of Group Activity "Decision Making Process for Implementing Management" – Sandra McDonald (Heritage)	
12:00 pm	135 min	LUNCH – Working lunch for Group Activity	
2:15 pm	15 min	BREAK – afternoon snack	
2:30 pm	90 min	Present Group Activity (HERITAGE)	
4:00 pm		ADJOURN – Safe Travels!	

For those individuals staying Thursday night, dinner will be at Mama J's and breakfast will be provided in the Dining Hall.

#### 2013 Western Invasive Weed Short Course

**Trainers** 

April 15 - 18, 2013

Loveland, Colorado



The Short Course is taught by outstanding trainers representing the Western Society of Weed Science.

Course Coordinator: Sandra K. McDonald, Pesticide Education Specialist, Mountain West PEST

Course Assistant: Janet Hardin, Research Associate, Colorado State University (CSU)

**Trainers:** George Beck – Weed Identification & Management, CSU Extension Weed Specialist

Tim D'Amato -- Application Equipment & Calibration, Larimer County Weed District Manager

Joe DiTomaso – Weed Identification & Management, University of California, Davis, Weed Specialist

Bobby Goeman -- Application Equipment & Calibration, Larimer County Weed Specialist

Janet Hardin - Weed ID Basics, CSU, Research Associate

Andrew Kniss – Herbicide Mode-of-Action & Symptomology; University of Wyoming, Weed Specialist

Tim Miller – Weed Identification & Management, Washington State University, Weed Specialist

Sandra McDonald – Applicator Safety; Labels; Formulations; Public Perception, Mountain West PEST

Andrew Norton – Weed Biocontrol, CSU Entomologist

Terri Schultz – Restoration & Revegetation, Nature Conservancy

Special Guest Trainer: Dave Armstrong, Resident Naturalist Sylvan Dale Guest Ranch