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Taxpayer = --------------- 
State A = ---------------- 
Y = ---------------------------------- 
Amount 1 = -------------- 
 
Dear  ---------------: 
 
This responds to your letter dated November 30, 2006, requesting a ruling that 
Taxpayer does not have an information reporting obligation under section 6041 for 
amounts paid to its customers, purchasers of real property.  Specifically, you request a 
ruling that the amounts are not reportable under section 6041 because the amounts are 
not taxable income to the purchasers.   
 
FACTS 
 
Taxpayer is a real estate broker located in State A.  Taxpayer represents customers 
who purchase homes offered for sale on Y.  Y is a database that allows real estate 
brokers representing sellers under a listing contract to share information about 
properties with real estate brokers who may represent potential purchasers or wish to 
cooperate with a seller’s broker in finding a purchaser for the property. 
 
A seller is required by law to pay a commission when a seller offers a home for sale on 
Y.  Part of the commission is paid to the seller’s agent, a broker that lists the home for 
sale; and part of the commission is paid to the buyer’s agent, a broker that produces a 
ready, willing, and able purchaser.  Taxpayer receives commissions from the seller 
when it acts as a buyer’s agent in connection with real estate transactions.   
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Taxpayer enters into written and signed buyer’s agency agreements with each 
purchaser that it represents.  In its buyer’s agency agreement, Taxpayer agrees to pay 
the purchaser Amount 1 of any commission that it receives from the seller in a 
completed sales transaction.  Taxpayer pays the purchaser in one of two ways:  (1) 
after closing, the cash and loan proceeds are distributed to the seller and the agents, 
and after Taxpayer receives its share of the commission, Taxpayer writes a check to the 
purchaser pursuant to the agreement; or (2) the purchaser receives a credit at closing in 
an amount equal to Amount 1 of the commission owed to Taxpayer.  The buyer’s 
agency agreement permits the purchaser to use the payment towards the purchaser’s 
down payment, closing costs, and/or a reduction in purchase price as directed by the 
purchaser and allowed by law. 
 
LAW AND ANALYSIS 
 
Issue 1 – Payments or Credits are Not Taxable Income 
 
Section 61 of the Internal Revenue Code (Code) provides that, except as otherwise 
provided, gross income means all income from whatever source derived. 
 
Situation 2 of Rev. Rul. 2006-27, 2006-21 I.R.B. 915, involves a nonprofit corporation 
that provides down payment assistance towards the purchase of homes to low-income 
individuals and families.  The ruling holds that down payment assistance received by a 
home purchaser represents a rebate or an adjustment to the purchase price, and, as 
such, is not included in a purchaser’s gross income. 
 
Rev. Rul. 76-96, 1976-1 C.B. 23, as modified by Rev. Rul. 2005-28, 2005-1 C.B. 997, 
involves a manufacturer of automobiles that paid rebates to its retail customers who 
purchased or leased new automobiles.  The ruling holds that a rebate is not includible in 
a customer’s gross income; but rather, represents an adjustment to the purchase price 
of the automobile. 
 
In the present case, a payment or credit at closing from Taxpayer represents an 
adjustment to the purchase price of the home and generally is not includible in a 
purchaser’s gross income.   

Issue 2 – Information Reporting Obligations 

Section 6041 of the Code requires all persons engaged in a trade or business and 
making payment in the course of such trade or business to another person, of rent, 
salaries, wages, premiums, annuities, compensations, remunerations, emoluments, or 
other fixed or determinable gains, profits, and income of $600 or more in any taxable 
year, to file an information return with the Internal Revenue Service and to furnish an 
information statement to the payee.   
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Section 1.6041-1(a)(2) of the Income Tax Regulations provides that the return required 
by section 6041(a) of the Code is made on Forms 1096 and 1099.  Section 1.6041-1(c) 
provides that payments are fixed when they are paid in amounts definitely pre-
determined.  Income is determinable whenever there is a basis of calculation by which 
the amount to be paid may be ascertained.   

A payor generally is not required to make a return under section 6041 of the Code for 
payments that are not includible in the recipient’s income, nor is a payor required to 
make a return if the payor does not have a basis to determine the amount of a payment 
that is required to be included in the recipient’s income.   
 
In the present case, Taxpayer does not have an information reporting obligation under 
section 6041 of the Code because, as concluded above, a payment or credit at closing 
represents an adjustment to the purchase price of the home and generally is not 
includible in a purchaser’s gross income.  Nor does Taxpayer have an information 
reporting obligation for those amounts under any other section of the Code. 
 
A copy of this letter must be attached to any income tax return to which it is relevant.  
We enclose a copy of the letter for this purpose.  Also enclosed is a copy of the letter 
ruling showing the deletions proposed to be made to the letter when it is disclosed 
under section 6110 of the Code. 
 
This ruling is directed only to the taxpayer(s) requesting it.  Section 6110(k)(3) of the 
Code provides that it may not be used or cited as precedent.  
 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, we are sending a copy 
of this letter to your authorized representative. 
 
 

Sincerely, 
 
 
 
Donna Welch 
Senior Technician Reviewer, Branch 4 
Office of Associate Chief Counsel 
(Income Tax & Accounting) 
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