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Disaster Questions and Answers 

By Gerard H. Schreiber, Jr., CPA 

Updated Thursday, September 14, 2017 7:43 PM 

Question Answer 

I wonder how this relief will affect tax returns for taxpayers living outside 

the disaster area but who are affected from businesses located inside the 

disaster area.  Specifically, if an individual in San Antonio is waiting for a 

K-1 from a business (partnership) located in the disaster area, is the 

individual return also given relief even though they live outside the 

disaster area.  If a Houston-based partnership has until Jan 2018 to file its 

2016 tax return, I wonder how this will impact the partner returns for 

those partners who live outside the designated area.  Do you know how I 

should advise clients/firm members? 

  

 

https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/faq-for-

disaster-victims-affected-taxpayer-and-records-necessary-to-meet-a-

deadline-for-filing-and-paying  

FAQ for Disaster Victims – Affected Taxpayer and Records Necessary 

to Meet a Deadline for Filing and Paying Definition of an Affected 

Taxpayer 

A taxpayer does not have to be located in a federally declared disaster area 

to be an “affected taxpayer.” Taxpayers are “affected” if records necessary 

to meet a filing or payment deadline postponed during the relief period are 

located in a covered disaster area. 

An affected taxpayer can be: 

• An individual 

• Any business entity or sole proprietor 

• Any shareholder in an S Corporation 

(10/11) Q: I own an interest in a partnership, or I am a shareholder in an S 

Corporation that is located in a federally declared disaster area. However, I 

do not live in the disaster area myself. I rely on information (Schedule K-1) 

from the partnership or S Corp to file my tax return. Do I qualify as an 

affected taxpayer for purposes of receiving filing and payment relief? 

Yes. If the affected partnership or S Corp cannot provide you the records 

necessary to file your return then you’re also an affected taxpayer. Your 

filing and payment deadlines are postponed until the end of the 

postponement period just like the affected partnership or S Corp. 

To get the postponement for filing or payment, you must: 

• Call the Disaster Assistance Hotline at 1-866-562-5227 

• Explain that your necessary records are located in a covered disaster 

area 

https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/faq-for-disaster-victims-affected-taxpayer-and-records-necessary-to-meet-a-deadline-for-filing-and-paying
https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/faq-for-disaster-victims-affected-taxpayer-and-records-necessary-to-meet-a-deadline-for-filing-and-paying
https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/faq-for-disaster-victims-affected-taxpayer-and-records-necessary-to-meet-a-deadline-for-filing-and-paying
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• Provide the FEMA Disaster Number of the county where the affected 

partnership or S Corp is located 

• See Treas. Reg. § 301.7508A-1 and Rev. Proc. 2007-56 for a list of 

taxpayer acts that may be postponed in response to a federally declared 

disaster. 

 

We have a client with a 2290 form due today.  They are using their heavy 

vehicles to transport supplies down to Houston and have been unable to 

get the mileage information to me.    

I cannot find any filing deadline extensions available for those companies 

rendering aid versus being a victim.  Can you assist? 

The 7508A regs provide “(iii) Any individual who is a relief worker 

affiliated with a recognized government or philanthropic organization and 

who is assisting in a covered disaster area.” 

Also, look to Section 11 of Revenue Procedure 2007-56. 

I have a client (taxed as a partnership) that has been collecting funds from 

third party sources and other employees, with the intent to match those 

contributions; then provide those funds to their affected employees.  Is the 

client creating a tax liability for themselves by collecting the money and 

would the assistance payments to the flood victims be taxable 

compensation to them.  Is there an established means to effectuate their 

intent with going through a 501(c)(3)? 

The monies paid to the partnership would not qualify as a charitable 

contribution since they would not meet the rules under Code Section 170 

for charitable contributions. The partnership could not furnish the 

statements required under Code Section 170 to the individuals making the 

contributions to allow them to deduct on their tax returns. 

We are a privately owned company.  We elected to pay our employees for 

the days we were closed due to Harvey.  Are you aware of any programs 

that will reimburse privately owned companies a portion or all of this 

cost? 

REV. RUL. 2003-12, 2003-3 I.R.B. 283 (1/21/2003)        

CERTAIN DISASTER RELIEF PAYMENTS ARE TAX-FREE   

WASHINGTON – The Internal Revenue Service today issued 

guidance holding that individuals who are disaster victims will 

generally not have to pay taxes on assistance payments they receive. 

Taxpayers in a Presidentially declared disaster area who receive grants 

from state programs, charitable organizations or employers to cover 

medical, transportation, or temporary housing expenses do not include 

these grants in their income. 

The Victims of Terrorism Tax Relief Act of 2001 added Section 139 to 

the Internal Revenue Code, excluding from income qualified disaster 

relief payments to individuals. Today's ruling explains how that and 

other tax law sections apply in hypothetical disaster situations. 

http://www.fema.gov/disasters
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In Addition: 

• Revenue Ruling 131, IRB 1953-15,7 

• Revenue Ruling 2003-12 

 

A client was filling out a FEMA application and asked what is “Other 

Income” on the application? 

I looked at the FEMA website and there is the term “Total Household 

Income.” There was no explanation available of the term on the web 

site. All the information on the process with telephone help numbers is 

available on www.FEMA.gov. You may call the FEMA help line 1-800-

621-FEMA. 

Because the Harvey area was declared a "federal disaster area" does the 

10% of AGI rule apply when calculating a casualty loss deduction? 

Yes. The 10 percent of AGI rule applies at this time for Hurricane 

Harvey casualty losses. Any change to this rule would have to come 

from legislation. 

Are there any tax benefits to someone letting a flood victim live in their 

second home until the flood victim can find temporary housing or return 

home? 

As of now, there are no provisions in the law for this. 

Are you obligated to itemize your deductions if you take the disaster loss? 

I would think you do, since you have to report this on Schedule A, but I 

have heard you don't. I think that is mistaken information, I also have 

heard you can ignore the 10% rule. Which you clarified there has been no 

relief from.  

The casualty loss is reported on Form 4684 with the deduction 

transferred to Schedule A. The total itemized deductions would be 

measured against the standard deduction and the higher or the two 

would be the taxpayer’s 

We are located in Baton Rouge, but have clients all over the US.  Are we 

allowed relief from late filing penalty for our out-of-state individual 

clients because our firm is located with the FEMA disaster area, and if so 

would that be only federal relief, or would we also have a claim for non-

Louisiana state return filing, such as New York and/or California?? 

You would have to contact the individual states to request relief. It 

would be good to include a copy of the IRS News Release. 

For client’s without flood insurance, how do they calculate decrease in 

FMV of the property as result of the casualty?  

I have a client that didn’t have flood insurance, but they had their 

insurance agent’s adjuster come out. However, the adjuster’s report came 

back with a $0 loss because they weren’t cover for flood damage. 

The measurement is either the decrease in FMV or the cost of repairs 

as evidence of the decline in value. 

You probably know that the Assessors have been busy re-assessing 

properties, and have been late getting the re-assessments to the Sheriff's, 

Cash basis taxpayer gets the deduction when paid. 
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who in turn have been late getting the 2016 property tax bills out.  I 

understand that most individuals are strictly cash-basis taxpayers, and that 

the deduction for the property tax payment is only allowed in the taxable 

year in which the payment is made, whether directly or on behalf of the 

taxpayer through escrowed funds. 

So, here's the wrinkle:  I just received my property tax bills yesterday, 

01/12/17.  Somehow, my mortgage company was able to correctly 

ascertain the correct property tax amount ahead of time, and remitted this 

correct amount of property tax on my behalf from escrowed funds on 

12/21/16.  Do I get the deduction for 2016, even though the liability (the 

invoice) did not arise until 2017? 

I can appreciate that this is probably a theoretical question, in that the 

2016 property tax will likely be reported on the 2016 Form 1098 issued to 

me from my mortgage company, and the IRS will likely never know 

exactly when the tax invoices were mailed. 

 

If you have a large loss from identity theft, can you claim it on your 

taxes? 

Regulation, §1.165-1 (3) Any loss arising from theft shall be treated as 

sustained during the taxable year in which the taxpayer discovers the 

loss (see § 1.165-8, relating to theft losses). However, if in the year of 

discovery there exists a claim for reimbursement with respect to which 

there is a reasonable prospect of recovery, no portion of the loss with 

respect to which reimbursement may be received is sustained, for 

purposes of section 165, until the taxable year in which it can be 

ascertained with reasonable certainty whether or not such 

reimbursement will be received. 

Could a real estate agent be a “competent” appraiser?  Could an insurance 

adjuster be a “competent” appraiser? 

See Robin Gail Torassa and Michael Sintef v. Commissioner., U.S. Tax 

Court, T.C. Summary Opinion 2010-174, (Dec. 20, 2010) and Howard 

Bruce Coates and Tandi A. Coates v. Commissioner., U.S. Tax Court, 

CCH Dec. 60,723(M), T.C. Memo. 2016-197, T.C. Memo. 112TCM470, 

(Oct. 31, 2016) 

 



 

Schreiber & Schreiber 
Certified Public Accountants 

 
5 

 

In measuring a disaster/casualty loss using the decrease in FMV method, 

please provide examples of reasonable methods that have been used to 

support FMV before and after the casualty without an appraisal?  This is 

in regard to real estate values and contents.  

How does a competent appraiser compare to a qualified appraiser? 

 

Refer to the IRS FAQs and the 165 regs. 
See question 8 concerning appraiser. 

Also see Robin Gail Torassa and Michael Sintef v. Commissioner., 

U.S. Tax Court, T.C. Summary Opinion 2010-174, (Dec. 20, 2010) and 

Howard Bruce Coates and Tandi A. Coates v. Commissioner., U.S. 

Tax Court, CCH Dec. 60,723(M), T.C. Memo. 2016-197, T.C. Memo. 

112TCM470, (Oct. 31, 2016) 

 

Can monthly rental expenses, not being reimbursed by FEMA, be part of 

the loss calculation? 

These would generally be considered personal expenses and not part of 

any loss calculation. 

What is the best practice for estimating the loss of contents?  All my 

receipts for purchases of furniture and household good are lost. 

Use Publication 584 workbook. See https://www.irs.gov/government-

entities/indian-tribal-governments/itg-faq-4-answer-what-if-my-records-

are-lost-or-destroyed and https://www.irs.gov/uac/reconstructing-your-

records 

I have clients with disaster losses from the 2016 floods to their rental 

property in excess of $25,000. They are not real estate professionals. My 

software is taking the entire loss on page 1 of the 1040, not subject to 

passive activity limitations. I thought these losses would need to go thru 

the 8582 to apply passive limitations, but can’t find any definitive answer 

on the IRS website or any of my other tax research resources. Can anyone 

help with an answer? 

 

See IRS Passive Activity Audit Technique Guide 

https://www.irs.gov/pub/irs-mssp/pal.pdf 

Page 7-9 

CASULATY LOSSES Casualties Losses Even though an activity is 

passive, casualty losses are permitted if the casualty requirements in 

IRC § 165 are met. Reg. § 1.469-2(d)(2)(xi) states that a casualty as 

defined in IRC §165(c)(3) will not be treated as a passive 

deduction[25]. Losses not compensated by insurance[26] can be 

deducted only up to the amount allowable under IRC 165. While tax 

law permits a loss to the extent of FMV before and after the casualty, 

losses are limited to the taxpayer’s adjusted basis. In some cases, there 

may actually be a taxable gain: insurance proceeds less adjusted basis 

= gain. A casualty loss (business or nonbusiness) is limited to the lesser 

of: • Difference between FMV before and after casualty; OR, • 

Adjusted basis (cost less depreciation)[27] A personal casualty is also 

subject to a $100 floor AND 10 percent AGI limitation[28].  

 

https://www.irs.gov/government-entities/indian-tribal-governments/itg-faq-4-answer-what-if-my-records-are-lost-or-destroyed
https://www.irs.gov/government-entities/indian-tribal-governments/itg-faq-4-answer-what-if-my-records-are-lost-or-destroyed
https://www.irs.gov/government-entities/indian-tribal-governments/itg-faq-4-answer-what-if-my-records-are-lost-or-destroyed
https://www.irs.gov/uac/reconstructing-your-records
https://www.irs.gov/uac/reconstructing-your-records
https://www.irs.gov/pub/irs-mssp/pal.pdf
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If the taxpayer received insurance funds to repair their home (or FEMA 

funds) and they instead purchase another home, how is that treated?  The 

reason for the purchase is that they are awaiting determination on 

substantial damage by FEMA/local government or it has been determined 

to be substantially damaged.  Some taxpayers are demolishing the 

structure rather than raising the structure. 

Taxpayer would offset insurance proceeds against basis in residence. 

Any excess of insurance proceeds should be excluded under 121 if they 

meet the 121 residency requirements. They would have no basis in 

residence if this is done. 

Many client obtained storage units or PODS after the flood to store any 

contents that were able to be salvaged.  Is the cost of the rental of those 

units deductible as part of the casualty loss? 

Yes. 

A casualty loss is limited to the taxpayer’s basis in the property.  For a 

business office building that flooded, is the entire basis of the building 

considered, OR because the building was not completely 100% destroyed, 

do you have to consider some reduced portion, less than 100%,  of the 

basis when calculating the basis limitation. 

 

https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/tangible-

property-final-regulations 

Restoration after casualty loss or event - A taxpayer owns an office 

building. The building is damaged by a hurricane. The taxpayer either 

deducts a casualty loss under section 165 as a result of the damage or 

receives insurance proceeds after the accident to compensate for the 

loss. The taxpayer properly reduces the basis of the building by the 

amount of the loss or by the amount of the insurance proceeds. 

Assuming that the reduction in basis is less than or equal to the 

taxpayer’s adjusted basis in the building, amounts paid to restore the 

damage to the building must be treated as an improvement and must 

be capitalized. Note: If the amounts paid to restore the property 

exceed the adjusted basis of the property prior to the loss, the amount 

required to be capitalized may be limited. See § 1.263(a)-3(k)(4)(i) for 

application of this limitation. 

https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/tangible-property-final-regulations
https://www.irs.gov/businesses/small-businesses-self-employed/tangible-property-final-regulations

