2015 Western Invasive Weed Short Course

Agenda

April 20-23, 2015

Loveland, Colorado



The Short Course will target local, state, federal government, and other land managers throughout the western region who desire a better understanding of weed management. The intensive course will stress ecologically-based plant management and include prevention, cultural, mechanical and chemical plant management, and restoration and revegetation. Classroom, laboratory and field exercises will be utilized and the program will encourage interaction between instructors and participants. The Short Course will benefit those new to invasive plant management and experienced professionals seeking a comprehensive update in western invasive weeds and their management.

Monday, April 20, 2015

3:00 - 4:00 pn	ı	Registration – Sylvan Dale Guest Ranch, Loveland, CO		
4:00 pr	n 60 min	Pre-Test		
5:00 pr	n 20 min	Welcome & Introductions - Sandra McDonald		
5:20 pr	n 30 min	Introduction to the Problem (Course Introduction) - Scott Nissen		
5:50 pr	n 55 min	Twilight Weed Walk - Tim Miller & Scott Nissen		
6:45 pr	า	Group Dinner at Sylvan Dale		

Tuesday, April 21, 2015

Tuesday, April 21, 2010				
		BREAKFAST - on your own (Sylvan Dale or La Quinta)		
8:00 am	60 min	Public Awareness of Weeds and Public Concerns - Sandra McDonald		
9:00 am	5 min	BREAK		
9:05 am	30 min	Introduction to Weed Identification - Joe DiTomaso		
9:35 am	15 min	BREAK – morning snack		
9:50 am	60 min	Hands-on Weed ID with Live Specimens Part 1 – Tim Miller & George Beck		
10:50 am	10 min	BREAK		
11:00 am	60 min	Weed Identification Tools - Sandra McDonald with Chad Clark & Janet Hardin		
12:00 pm		LUNCH – Group lunch at Sylvan Dale		
1:00 pm	90 min	Sprayer Operation & Calibration – Tim D'Amato & Bobby Goeman		
2:30 pm	15 min	BREAK – afternoon snack		
2:45 pm	90 min	Restoration and Revegetation of Weed Infested Areas - Scott Nissen		
4:15 pm	30 min	Introduction of Group Activity - "Invasive Weed Educational Materials for Sylvan Dale Guest Ranch" - Sandra McDonald with Chad Clark		
4:45 pm		ADJOURN		
6:00 pm		DINNER – group dinner at Sylvan Dale		
7:00 pm		Wacky Weed Games		

Wednesday, April 22, 2015

· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	iy, / \piii	22, 2013	
		BREAKFAST - on your own (Sylvan Dale or La Quinta)	
8:00 am	60 min	Hands-on Weed ID with Live Specimens Part 2 - Tim Miller & George Beck	
9:00 am	5 min	BREAK	
9:05 am	55 min	Herbicide Resistance in Invasive Weeds - Scott Nissen (based on participant survey)	
10:00 am	15 min	BREAK – morning snack	
10:15 am	55 min	Weeds and Disturbance - George Beck (based on participant survey)	
11:10 am	5 min	BREAK	
11:15 am	45 min	Group activity work time	
12:00 pm	60 min	LUNCH - group lunch at Sylvan Dale	
1:00 pm	60 min	Scavenger Hunt!	
2:00 pm	10 min	BREAK	
2:10 pm	60 min	Herbicides & Environmental Concerns - Tim Miller	
3:10 pm	15 min	BREAK – afternoon snack	
3:25 pm	55 min	Pesticide Jeopardy - Sandra McDonald	
4:20 pm	5 min	BREAK	
4:25 pm	35 min	Q&A / Discussion – Managing Western Weeds - facilitated by Andrew Kniss with all trainers	
5:00 pm		ADJOURN – Plants for Weed ID & Herbicide MOA available for self-study	
6:00 pm		DINNER – group dinner at Sylvan Dale	
7:00 pm		Optional – Natural History & Geology of Sylvan Dale Ranch – Dave Armstrong	

Thursday, April 23, 2015

Thatbady, 7 pm 20, 2010						
		BREAKFAST - on your own (Sylvan Dale or La Quinta)				
8:00 am	55 min	New Invaders - Tim Miller (based on participant survey)				
8:55 am	5 min	BREAK				
	60 min	Participants' Choice				
9:00 am		Invasive Weed Policies & Issues - George Beck (based on participant survey)	Herbicide Label Exercise - Sandra McDonald (based on participant survey)			
10:00 am	15 min	BREAK – morning snack				
10:15 am	90 min	Herbicide Mode-of-Action - Andrew Kniss & Scott Nissen				
11:45 am	75 min	LUNCH at Sylvan Dale				
		(working lunch can be used to finalized group projects)				
1:00 pm	45 min	Key Weeds of the West - Tim Miller & George Beck (based on participant survey)				
1:45 pm	5 min	BREAK				
1:50 pm	60 min	Short Course Evaluation & Post-Test – Sandra McDonald				
2:50 pm	10 min	BREAK – afternoon snack				
3:00 pm	60 min	Present Group Activity (each group has 10 minutes)				
4:00 pm		ADJOURN – Safe Travels!				

2015 Western Invasive Weed Short Course

Trainers
April 20-23, 2015
Loveland, Colorado



The Short Course will be taught by outstanding trainers representing the Western Society of Weed Science.

Course Coordinator: Sandra K. McDonald, Pesticide Education Specialist, Mountain West PEST

Course Assistants: Janet Hardin, Research Associate, Colorado State University (CSU)

Chad Clark, Larimer County Weed Specialist

Trainers: George Beck – Weed Identification & Management, CSU Extension Weed Specialist

Tim D'Amato -- Application Equipment & Calibration; Larimer County Weed District Manager

Joe DiTomaso – Weed Identification & Management; University of California, Davis, Weed Specialist

Bobby Goeman -- Application Equipment & Calibration; Larimer County Weed Specialist

Andrew Kniss – Herbicide Mode-of-Action & Symptomology; University of Wyoming, Weed Specialist

Tim Miller – Weed Identification & Management; Washington State University, Weed Specialist

Sandra McDonald – Applicator Safety; Labels; Formulations; Public Perception; Mountain West PEST Scott Nissen - Herbicide Mode-of-Action & Symptomology, Revegetation, Aquatics; CSU Weed Specialist

Special Guest Trainer: Dave Armstrong, Resident Naturalist Sylvan Dale Guest Ranch