2014 Western Invasive Weed Short Course

Agenda

April 14 - 17, 2014

Loveland, Colorado



The Short Course will target local, state, federal government, and other land managers throughout the western region who desire a better understanding of weed management. The intensive course will stress ecologically-based plant management and include prevention, cultural, mechanical and chemical plant management, and restoration and revegetation. Classroom, laboratory and field exercises will be utilized and the program will encourage interaction between instructors and participants. The Short Course will benefit those new to invasive plant management and experienced professionals seeking a comprehensive update in western invasive weeds and their management.

Monday, April 14, 2014

3:00 - 4:00 pm		Check-in and Registration – La Quinta Inn & Suites, Loveland, CO
4:00 pm	60 min	Pre-Test
5:00 pm	20 min	Welcome & Introductions - Sandra McDonald
5:20 pm	30 min	Introduction to the Problem (Course Introduction) – Scott Nissen
5:50 pm	55 min	Key Weeds of the West - Tim Miller
6:45 pm		Group Dinner
7:30 pm		Happy Hour in Ridge Room

Tuesday, April 15, 2014

	ц от то,	BREAKFAST (on your own)
8:00 am	60 min	Principles of Biological Control – Andrew Norton
9:00 am	5 min	BREAK
9:05 am	30 min	Introduction to Weed Identification – Joe DiTomaso
9:35 am	15 min	BREAK – morning snack
9:50 am	60 min	Hands-on Weed ID with Live Specimens Part 1 – Tim Miller
10:50 am	10 min	BREAK
11:00 am	60 min	Weed Identification Tools – Joe DiTomaso
12:00 pm		Move to Sylvan Dale for lunch, afternoon & dinner
12:30 pm	45 min	LUNCH – Group lunch
1:15 pm	90 min	Sprayer Operation & Calibration – Tim D'Amato, Bobby Goeman & Larimer Crew
2:45 pm	15 min	BREAK – afternoon snack
3:00 pm	90 min	Restoration and Revegetation of Weed Infested Areas – Scott Nissen
4:30 pm	30 min	Introduction of Group Activity Chad Clark & Sandra McDonald
5:00 pm	30 min	Begin Group Activity "Decision Making Process for Implementing Management"
5:30 pm		Dinner – group dinner - outside (weather permitting) – at Sylvan Dale

Wednesday, April 16, 2014

		BREAKFAST (on your won)
8:00 am	60 min	Hands-on Weed ID with Live Specimens Part 2 – Tim Miller
9:00 am	5 min	BREAK
9:05 am	55 min	Public Awareness of Weeds and Public Concerns – Sandra McDonald
10:00 am	15 min	BREAK – morning snack
10:15 am	55 min	Weeds and Disturbance – Joe DiTomaso
11:10 am	5 min	BREAK
11:15 am	45 min	Early Detection Rapid Response Activity – Tim Miller, Sandra McDonald & Chad Clark
12:00 pm	60 min	LUNCH - group lunch
1:00 pm	60 min	Herbicide Mode-of-Action – Andrew Kniss & Scott Nissen
2:00 pm	10 min	BREAK
2:10 pm	60 min	Herbicides & Environmental Concerns – Tim Miller
3:10 pm	15 min	BREAK – afternoon snack
3:25 pm	55 min	Pesticide Jeopardy – Sandra McDonald
4:20 pm	5 min	BREAK
4:25 pm	35 min	Q&A / Discussion – Managing Western Weeds – facilitated by Scott Nissen with other instructors
5:00 pm		ADJOURN – Plants for Weed ID & Herbicide MOA available for self-study
6:00 pm		DINNER – group dinner
7:00 pm		Wacky Weed Games

Thursday, April 17, 2014

		BREAKFAST (on your own)
8:00 am	60 min	Aquatic Invaders Scott Nissen
9:00 am	5 min	BREAK
9:05 am	60 min	Tamarisk and Russian Olive – Scott Nissen
10:05 am	25 min	MOVE TO SYLVAN DALE for activities, lunch and wrap-up
10:30 am	30 min	Invasive Tree Management Activity – Scott Nissen
11:30 am	60 min	Short Course Evaluation & Post-Test – Sandra McDonald
12:30 pm	135 min	LUNCH Working lunch for Group Activity "Decision Making Process for Implementing Management"
2:15 pm	15 min	BREAK – afternoon snack
2:30 pm	90 min	Present Group Activity
4:00 pm		ADJOURN – Safe Travels!

2014 Western Invasive Weed Short Course

Trainers

April 14 - 17, 2014

Loveland, Colorado



The Short Course is taught by outstanding trainers representing the Western Society of Weed Science.

Course Coordinator: Sandra K. McDonald, Pesticide Education Specialist, Mountain West PEST

Course Assistants: Janet Hardin, Research Associate, Colorado State University (CSU)

Chad Clark, Larimer County Weed Specialist

Trainers: Tim D'Amato -- Application Equipment & Calibration; Larimer County Weed District Manager

Joe DiTomaso – Weed Identification & Management; University of California, Davis, Weed Specialist

Bobby Goeman -- Application Equipment & Calibration; Larimer County Weed Specialist

Andrew Kniss – Herbicide Mode-of-Action & Symptomology; University of Wyoming, Weed Specialist

Tim Miller – Weed Identification & Management; Washington State University, Weed Specialist

Sandra McDonald – Applicator Safety; Labels; Formulations; Public Perception; Mountain West PEST Scott Nissen - Herbicide Mode-of-Action & Symptomology, Revegetation, Aquatics; CSU Weed Specialist

Andrew Norton – Weed Biocontrol; CSU Entomologist