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Frequently Asked Questions :   
Commercial Motor Vehicle (CMV) Hand-Held Mobile Telephone Ban 

 

Q: What is the effective date of the Mobile Telephone rule?  

  
A: The effective date of the rule is January 3, 2012. 
 

Q: Are wired or wireless earpieces allowed? 

  

A: Yes.  Hands-free use of a mobile telephone is allowed using either a wired or wireless 
earpiece, or the speakerphone function of the mobile telephone.  Wireless connection of the 
mobile telephone to the vehicle for hands-free operation of the telephone, which would allow the 
use of single-button controls on the steering wheel or dashboard, would also be allowed.  
 

 
Q: Are CMV drivers allowed to use push-to-talk mobile communications equipment 
while driving? 

  

A: Yes. Provided the driver does not reach for, dial, or hold the actual mobile telephone in his/her 
hand while driving and the driver is able to touch the button needed to operate the push-to-talk 
feature from the normal seated position with the safety belt fastened. Generally, the use of this 
type of communication equipment does not require drivers to take their eyes off of the forward 
roadway because the button used to enable the driver to communicate can be operated from the 
normal seated position with the safety belt fastened. For example, if the mobile phone is 
mounted in a cradle or similar device near the driver, or there is a remote push-to-talk button 
near the vehicle controls to allow the driver to communicate without reaching for, dialing, or 
holding the actual mobile telephone in his/her hands while driving, the equipment may be used. 
 

 
Q: Are holders of a commercial driver’s license (CDL) subject to the regulation only when 
driving a CMV, as defined in 49 CFR 383.5, or any vehicle? 

  
A: CDL holders are subject to the Federal rule only when driving a CMV. 
 

 
Q: What drivers are covered by the Federal rule: intrastate or interstate? CDL holders? All 
CMVs? 

  

A: The rule covers both drivers of CMVs in interstate and intrastate commerce (vehicles with a 
GVWR or CGVWR greater than 10,000 pounds).  Also drivers who operate a vehicle 
transporting a quantity of hazardous materials requiring placarding under 49 CFR Part 172 or 
any quantity of a material listed as a select agent or toxin in 42 CFR part 73.  
 
If a CMV driver is employed by the State or a political subdivision of the State (e.g., county, city, 
township, etc.), FMCSA safety regulations (part 382, 391, 392, 393) apply, even if the driver is 
only engaged in intrastate transportation.  
 

Q: What is required of the employer in terms of company policy or training? 

  

A: The rule does not require motor carriers to establish written policies in terms of company 
policy or training programs for their drivers.  However, employers are prohibited from allowing or 
requiring their drivers to use hand-held mobile phones. A motor carrier may establish policies or 
practices that make it clear that the employer does not require or allow hand-held mobile 
telephone use while driving a CMV in interstate commerce.  The carrier is responsible for its 
drivers’ conduct. 
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Q: Is dialing a phone number allowed under this rule? 

  

A: No.  Dialing a mobile telephone while operating a CMV in interstate or intrastate commerce is 
prohibited by the rule.  A driver can initiate, answer, or terminate a call by touching a single 
button on a mobile telephone, earpiece, steering wheel, or instrument panel – comparable to 
using vehicle controls or instrument panel functions, such as the radio or climate control system.
 

 
 

Q: Can a driver reach for a mobile telephone even if he/she intends to use the hands-free 
function?  

  

A: No.  In order to comply with this rule, a driver must have his or her mobile telephone located 
where the driver is able to initiate, answer, or terminate a call by touching a single button while 
the driver is in the seated driving position and properly restrained by a seat belt.  If the mobile 
telephone is not close to the driver and operable while the driver is restrained by properly 
installed and adjusted seat belts, then the driver is considered to be reaching for the mobile 
phone, which is prohibited by the rule.  
 

Q: Are tow trucks exempt? 

  
A: No. The operations of a tow truck that meets the definition of a CMV are not exempt. Tow 
trucks, however, are exempt when responding to police emergencies in accordance with 49 CFR 
390.23(a)(3). 

 

 


