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Re: Handguns in vehicles
Dear Representative Rhoden:

You have asked for an opinion from this Office regarding the
legality of having a handgun in a motor wvehicle. The answer to
your question requires an interpretation of state criminal
statutes. This Office generally does not issue opinions
interpreting criminal statutes. Such opinions are not binding on
either local prosecutors or judges. However, as you point out,
because various members of law enforcement in South Dakota
disagree about the interpretation of the concealed weapons
statutes, I have departed from my usual practice. This opinion
will serve as a guide to law enforcement until a definite opinion
is issued or the Legislature modifies the statute.

You have asked the following guestion.

Question: Whether SDCL 22-14-9 and 22-14-10 indicates that
handguns in motor vehicles' should automatically be considered
"concealed?"

In re guestion: Based upon the following review of legislative
history and applying rules of statutory construction, it is my
opinion that under SDCL 22-14-9 and -10 a hand gun in a motor
vehicle should not automatically be considered "concealed."

1: History of concealed weapon statutes

The original versions of SDCL 22-14-9 and -10 are found at

SDC 1939, &§ 21.0105 through 21.0107. These statutes
provided:

! Motorcycles are specifically addressed in SDCL 32-20-6.6 and
not intended to be a part of this discussion.



21:0105 Carrying pistol. No person shall
carry a pistol in any vehicle or concealed on
or about his person, except in his place of
abode or fixed place of business, without a
license therefore as hereinafter provided.

Sedutces § 5, €h. 208, 1935

21.0106 Exception. The provisions of the
preceding section shall not apply to
marshals, sheriffs, prison or jail wardens,
or their deputies, policemen, or other law
enforcement officers or employees of railway
or express companies while on duty, or to
members of the Army, Navy, or Marine Corps of
the United States or of the National Guard or
organized reserves when on duty, or to the
regularly enrolled members of any
organization duly authorized to purchase or
receive such weapons from the United States
or from this state, provided such members are
at or are going to or from their places of
assembly or target practice, or to officers
or employees of the United States duly
authorized to carry a concealed pistol, or to
any person engaged in the business of
manufacturing, repairing, or dealing in
firearms or the agent or representative of
any such person having in his possession,
using, or carrying a pistol in the usual or
ordinary course of such business, or to any
person while carrying a pistol unloaded and
in a secure wrapper from the place of
purchase to his home or place of business or
to a place of repair or back to his home or
place of business or in moving from one place
of abode or business to another.

Source: § 6, ch. 208, 1935,

21.0107 Issue of licenses to carry. The
judge of a court of record, the chief of
police of a municipality, the sheriff of a
county, may upcon the application of any
person issue a license to such person to
carry a pistol in a vehicle or concealed on
or about his person within this state for not
more than one year from date of issue, if it
appears that the applicant has good reason to
fear an injury to his person or property, or
has any other proper reason for carrying a
pistol and that he is a suitable person to be
so licensed. The license shall be in
triplicate in form to be prescribed by the
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Secretary of State and shall bear the name,
address, description, and signature of the
licensee and the reason given for desiring a
license. The original thereof shall be
delivered to the licensee, the duplicate
shall within seven days be sent by registered
mail to the Secretary of State, and the
triplicate shall be preserved for six years
by the authority issuing said license. The
fee for issuing such license shall be fifty
cents, which fee shall be collected by the
official issuing such license and shall be
remitted by him to the State Treasurer.

Source: §7, ch. 208, 1935.

It is clear that the original statutory scheme prohibited

carrying a handgun in a vehicle unless a license to do so had
been issued.

In 1966, the Legislature enacted SDCL 23-7-5. That statute
provided, "No person shall carry a pistol in any vehicle or
concealed on or about his person, except in his place of abode
or fixed place of business, without a license therefore as
provided in SDCL 23-7-7 and 23-7-8." This was repealed by SL
1976 ch. 158, § 14-14, and replaced by SDCL 22-14-9 and -10.

SDCL 22-14-9 originally set forth:

Any person who:

(1) Carries a pistol or revolver, loaded or
unloaded, concealed on or about his person
without a license as provided in chapter 23-7
G

(2) Carries a pistol or revolver, loaded or
unloaded, concealed or otherwise, in any
vehicle operated by him, without a license as
provided in chapter 23-7.

is guilty of a class 1 misdemeanor (emphasis added).

SL 1976 ch. 158, § 14-6. That statute was amended the following
year to read:

22-14-9. Any person, other than a law enforcement
officer when acting as such, who:

(L) Carries a pistol or revolver, loaded or
unloaded, concealed on or about his person
without a license as provided in chapter 23-7; or

(2) Carries a pistol or revolver, loaded or
unloaded, concealed in any vehicle operated by




him, without a license as provided in chapter
28:=";

is guilty of a class 1 misdemeanor (emphasis added).
SL 1977, ch. 189, § 29. Thus, the Legislature removed the "or
otherwise" modifier of "concealed."

In 1985 the Legislature defined "concealed" as, "any firearm
that is totally hidden from view. If any part of the firearm is
capablée &f being seen, it is not conmcealed.™ .SL 3985; ¢h. 190

§ 4; SDCL 22-1-2(6).

Finally, SDCL 22-14-10 contains exceptions to the provisions of
SDCL 22-14-9 and provides:

Section 22-14-9 does not apply to persons who carry
one or more unloaded pistols or revolvers for the
purpose of, or in connection with, any lawful use, if
the unlocaded weapon or weapons are carried:

(1) In the trunk or other closed compartment of a
vehicle; or

(2) In a closed container which is too large to be
effectively concealed on the person or within his
clothing. The container may be carried in a vehicle or
in any other manner.

Any person who complies with this section may not be
required to obtain a permit for the lawful uses herein
described.

In summary, the law originally stated that a person needed a
license to carry a handgun in a vehicle. The law was refined a
bit to provide that such a license was needed whether the
handgun was concealed or otherwise carried. Our lawmakers then
removed the "or otherwise" language and seemingly limited the
license to a concealed carry situation. Lastly, the Legislature
provided if any part of the firearm is capable of being seen, it
is not "concealed.”

2. Statutory Construction:

For the purposes of determining legislative intent, courts
must assume that the Legislature in enacting a provision has in
mind previously enacted statutes relating to the same subject
matter. State v. Hirsch, 309 N.W.2d 832, 835 (S.D. 1981).

Where the Legislature amends the terms of a statute, it is
generally presumed that the lawmakers intended to alter the
meaning of the statute. State v. Heisginger, 252 N.W.2d 899, 903
(S.D. 1977; Rosander v. Board of County Commissioners of Butte
County, 336 N.W.2d 160, 161 (s.D. 1983).

[Aln amendment substituting a new term or phrase
for one previously construed indicates that the
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judicial or executive construction of the former
term or phrase did not correspond with the
legislative intent and a different interpretaticn
should be given the new term or phrase.

State v. One 1972 Lincoln Continental, 295 N.W.2d 343, 345
(§.D. 1980) (Wollman, Chief Justice, dissenting).

It is a cardinal principle of statutory construction to
give effect to the legislative intent where possible.
It is further an established principle of statutory
construction that, where the wording of an act is
changed by amendment, it is evidential of an intent
that the words shall have a different meaning.

In re Drvyer, 41 S.D. 350, 207 N.W. 210, 212 (1926).

Applying the above rules of construction to the legislative
history answers your question. Reviewing the wvarious amendments,
it is my opinion that Legislature did not intend to require a
license or a permit to carry a handgun in a vehicle if any part
of the firearm is capable of being seen. Therefore the criminal
sanctions in SDCL 22-14-9 do not apply unless the handgun is
truly "concealed." If the firearm is "concealed” within a motor
vehicle and thus completely incapable of being seen, the carrier
must either have a license or permit or comply with the

provisjons of SDCL 22-14-10.
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